Acest site utilizează sistemul cookie. Navigând pe acesta confirmați că ați citit și acceptat termenii și condițiile de utilizare dar și politica de confidențialitate. În caz contrar, vă rugăm să părăsiți site-ul.

Site-ul lumeaparanormalului.ro

Site despre PARANORMAL
Acum este 21 Apr 2018, 18:38

Ora este UTC + 2 [ DST ]Meniu
Secţiuni
 Alchimie
 Astrologie
 Civilizaţii antice
 Divinăţii
 Demonologie
 Extra-terestru
 Magie şi Vrăjitorie
 Mitologie
 Numerologie
 Olărie
 Oniromanţie
 Onomasiologie
 Parapsihologie
 Radiestezie
 Religie
 Spiritism

 Diverse
Utile
 Utile
 Descărcare

Schimbă limba
 

Abonare
Dacă doriți să fiți anunțați de fiecare dată când pe site apar noutăți, vă rugăm introduceți adresa dvs. de email mai jos, apoi apăsați butonul "Trimite".

 

Reclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Astrologie

Astrologia este paraștiința care se ocupă cu studiul influenței dintre om și planete. Denumirea provine din limba greacă: άστρον (astron)=stea, și λόγος (logos)=știință.
Astrologia cuprine un ansamblu de credințe și tradiții, care împreună duc la o listă de influențe și asemănări între oameni și stele, planete, și alte corpuri cerești.

Practicantul astrologiei se numește astrolog.
Astrologii cred că corpurile cerești (soarele, luna, planetele, meteoriții, stelele etc.) influențează direct viața de pe Terra, în special pe cea a omului.
Deși astrologii pretind că evenimentele din trecut, prezent și viitor au fost și pot fi aflate cu ajutorul astrologiei (prin studierea mișcării planetelor și a efectelor acestora, etc.), știința consideră astrologia ca fiind o superstiție.

Astrologia a fost construită în antichitate sub egida mitologiei, și în strânsă dependență față de religie, urmărind influența poziției speciale a astrelor (conjuncția astrelor) asupra evenimentelor viitoare din viața omului, societății, lumii.
În Babilon, Egipt, India, Persia, China, Japonia, în civilizațiile precolumbiene din America, la druizii celți, în Grecia și la Roma, la daci, astrologia era o însoțitoare consecventă a tuturor miturilor astrale, fiind exercitată în deosebi de preoți. În vechile religii, raportul dintre mișcarea regulată a stelelor și planetelor și concepțiile de cosmologie mitologică devine argument în demonstrația ordinii divine a universului; în acest act, religia s-a sprijinit întotdeauna pe astrologie. Dar astrologii nu au avut pretutindeni în antichitate aceeași importanță.

În Egiptul faraonic nici nu se poate vorbi de astrologia practică (analize zodiacale, horoscoape), ci numai de interese astronomice; abia în manuscrisele demotice târzii apar slabe ecouri asupra influenței poziției astrelor în destinul omului, dar și ele sunt suspecte de a fi fost importante în Mesopotamia.
Astrologia înflorește abia în Egiptul alexandrin, însă și atunci cu interese limitate (de ex. hemerologia, predecesoarea horoscopului, clasificând zilele faste și nefaste ale anului).
În toată istoria astrologiei, au existat chaldeenii din Mesopotamia; știința acestora era însă cu precădere astronomică, autorii antici comunicând că asirienii au observat astrele timp de 72.000 de ani sau, mai realist, numai 1903 ani, iar Strabon dând referiri mai verosimile: „În Babilonia este o castă sau o colonie de filosofi băștinași care se numesc chaldeeni și care se ocupă în primul rând de astronomie. Unii dintre ei și-au făcut meserie din a compune horoscopul, însă nu au încuviințarea celorlalți.”. Prudent, Diodor din Sicilia relatează totuși că, după chaldeeni, „aceste astre ar avea cea mai mare înrâurire asupra nașterii oamenilor și asupra soartei lor, bune sau rele; datorită observării și cunoașterii naturii lor, se poate ști foarte bine destinul fiecărui om”.
Necunoscută în epoca vedică, astrologia apare în India abia în preajma începutului ereri noastre și se dezvoltă sub influență greacă, păstrând însă legăturile cu temeinica astronomie traduțională indiană. După tratatul Suryasiddhanta, considerat o revelație directă a Soarelui, se credea că atunci când Soarele și Luna au declinații indentice și se întâlnesc pe cer, situațiile devin nefaste pentru oameni.
În lumea islamică arabo-persană, astronomia fiind una din științele de prim rang, admise de Coran, în penumbra ei a activat și astrologia. Când se construia orașul Bagdad, o familie persană de astrologi, Banu Nawbakht, a făcut horoscopul orașului care se năștea, compunând și o cronică astrofuturologică a lumii, an după an, până în 933; astrologii arabi își numeau disciplina - știință a edictelor stelelor; prezicerile erau totuși frânate de teologia musulmană oficială care insista asupra cogmei coranice că nimeni afară de Allah nu are dreptul să cunoască viitorul.
În antichitatea târzie, astrologii erau priviți cu suspiciune de către intelectuali. Aulus Gellius relatează că filosoful sceptic Favorinus numea „știința chaldeilor” un „gen de înșelătorie și păcăleală”, „inventat de scamatori”, întrebându-se „ce se poate răspunde despre faptul că oameni de ambele sexe, de toate vârstele, născuți sub diferite mișcări ale stelelor și la mari distanțe unii de alții, pier totuși toți deodată, doborâți de același fel de moarte, în timpul unui cutremur [...] sau în același naufragiu, ceea ce nu s-ar întâmpla niciodată dacă în clipa nașterii i s-ar atribui fiecăruia o anumită lege a sorții”. După Procopius din Caesarea, împăratul bizantin Iustinian a dus o politică represivă față de astrologi.
Europa medievală a preluat vechile tradiții astrologice, însă adesea independent de religie. Dar din observarea reală a mișcărilor periodice și neperiodice a astrelor (soarele, luna, stelele, planetele și alte fenomene) s-a desprins treptat, din astrologie, astronomia propriu-zisă; totuși astrologia a continuat să existe, ca preocupare ezoterică, chiar dacă tot mai limitată, până în vremea modernă.

BIOGRAFIE: Le Retour des Astrologues, L'Astrologie, L'astrologie grecque
Cuvinte cheie: astrologie, planete, Univers, Terra, Pământ, sistemul solar, soarele, stele, astrologi


ARTICOLE DIN ACEASTĂ SECȚIUNE
Piatra zodiacală
Planetele sistemului solar
Influența universului asupra omului
Marii astrologi ai lumii
Datele zodiilor
Simbolurile zodiilor
Caracterul zodiilor
Rolul zodiilor
Elementele zodiilor


Comentarii
Aici puteți comenta această pagină folosind contul dvs. facebook, Yahoo!, AOL sau Hotmail.
Vă rugăm să folosiți un limbaj civilizat. În caz contrar vom lua măsuri împotriva accesului dvs. pe siteul lumeaparanormalului.ro.

Puteți discuta de asemenea
despre această pagină/
secțiune pe forumul nostru.
Forumul nostru este locul
cel mai potrivit pentru a ne
împărtăși contribuția dvs.

Pe forumul nostru este mult
mai probabil să primiți mai
multe răspunsuri la mesajele
dvs.
Pentru a putea comenta este necesar să fiți autentificați în contul dvs. de facebook, Yahoo!, AOL sau Hotmail.
Faza curentă a luniiLună plină
Perioada: 19-25 aprilie
Punctul maxim: 22 aprilie
Vizibilitate: 98%

Vezi calendarul detaliat

Sondaj

TITLU SONDAJ: Secțiunea preferată
URL: index.php?survey=3814d8dReclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Calendar astrologic
Mar. 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Like pe facebook


www.lumeaparanormalului.ro


www.lumeaparanormalului.ro


Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reclamă

reclama dvs. aici (detalii)

Autentificare

Nume utilizator:   Parolă:   Autentifică-mă automat la fiecare vizită  

cron
Copyright © 2009-2014 lumeaparanormalului.ro. Toate drepturile rezervate.
Conform legislației în vigoare este interzisă copierea,
modificarea, reproducerea, republicarea, afișarea, transmiterea
sau distribuirea în orice mod a materialelor ce
se regăsesc pe acest site, fără acordul scris al lumeaparanormalului.ro.

Termeni și condiții | Politica de confidențialitate
lumeaparanormalului.ro Webutation