Acest site utilizează sistemul cookie. Navigând pe acesta confirmați că ați citit și acceptat termenii și condițiile de utilizare dar și politica de confidențialitate. În caz contrar, vă rugăm să părăsiți site-ul.

Site-ul lumeaparanormalului.ro

Site despre PARANORMAL
Acum este 15 Aug 2018, 13:53

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Echipa lumeaparanormalului.ro caută REDACTOR VOLUNTAR care să contribuie la scrierea de articole în secțiunea RECOMANDĂRI FILME de pe site-ul nostru. Detalii la adresa http://lumeaparanormalului.ro/anunturi/cautam-voluntari-pentru-sectiunea-de-recomandari-filme-t39.html.Meniu
Secţiuni
 Alchimie
 Astrologie
 Civilizaţii antice
 Divinăţii
 Demonologie
 Extra-terestru
 Magie şi Vrăjitorie
 Mitologie
 Numerologie
 Olărie
 Oniromanţie
 Onomasiologie
 Parapsihologie
 Radiestezie
 Religie
 Spiritism

 Diverse
Utile
 Utile
 Descărcare

Schimbă limba
 

Abonare
Dacă doriți să fiți anunțați de fiecare dată când pe site apar noutăți, vă rugăm introduceți adresa dvs. de email mai jos, apoi apăsați butonul "Trimite".

 

Reclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Mitologia ainu
Imagine


Populația aborigenă (sau prejaponeză) ainu, din insula Hokkaido, deși arhaică, de aspect europoid și cu memoria tradițională a unei civilizații precursoane de mare anvergură, are astăzi o mitologie nu prea bogată.
Mitologia ainu, deși cu un panteon diferențiat și destul de numeros și cu ritualuri complexe, nu are zei distincți, ci doar spirite diferențiate, numite kamui, care au influențat epoca formativă a mitologiei japoneze.
Aceste spirite numite kamui sunt ceva mai mult decât niște duhuri anonime, simple zeități fără biografii mitice, denumite alegoric după atributele lor.

Unii cercetători pun în relație directă pe strămoșii ainilor cu interesanta cultură prejaponeză a ceramicii jomon, din mil. II î.e.n., iar ialții îi socotesc o ramură a rasei indoeuropene, coborâtă din Pamir în mil. VIII î.e.n. Limba ainu de astăzi, inclasificabilă, pare înrudită cu unele limbi ameridiene, cu eschimoasa și chiar cu basca; însuși etnonimul ainu are de fapt sensul de „om”. Raportul paradoxal între varietatea atributivă a panteonului și concepția religioasă animistă, aparent inexplicabil, totuși poate fi pus în legătură cu tradiția aninilor afirmând că ei sunt descendenții unui popor puternic și numeros, la care se referă eposul lor național și amintirea mitică despre Aeoina, întemeietorul poporului și primul său constructor antropogonic și învățător. Aeoina a utilizat, în antropogonie, lemnul de salcie ca schelet, pământul drept carne, ierburile pentru păr; dar această creație, întreruptă și neterminată, printr-o durată de absențp de pe pământ a lui Aeoina, e reluată la a doua sa venire numai printr-o completare de nivel spiritual, el învătând-și creaturile principalele meșteșuguri (vânătoarea, pescuitul, construirea caselor, agricultura elementală, confecția de veșminte) și îndeletniciri spirituale (religia, petrecerile).

Zeitățile kamui apar pe pământ cu înfățișări de animale, dar nu se pot elibera singure din prizonieratul trupului decât cu ajutorul vânătorilor aini care, omorând un urs sau alt animal, îi dau zeității putința să revină la statutul său de spirit (kamui), oamenii rămânând astfel cu trupul folosit, pe care îl mănâncă, și cu sângele acestuia, pe care îl beau festiv.
Tot așa, sufletul omenesc — care în timpul vieții își are sediul în fiere — este eliberat prin moarte.

Zeitățile ainu sunt supermutante, fiecare teofanie alegând aspecte zoomorfe (urs, pește, vulpe), dendromorfe (salcie, stejar), amorfe (stâlp, lingură, săgeată) sau fenomenale (fulger, vânt, boală). Aceste zeități compun două categorii esențiale de kamui:

1. Spirite cerești (Pase Kamui):
  • Kim Un Kamui (sau Kero), ursul, zeitatea ocrotitoare a înălțimilor montane, căreia i se consacră sărbătoarea anuală Yomate („sărbătoarea ursului”);
  • Shiramba, spiritul vegetației;
  • Wakkaush, spiritul apelor;
  • Kara Kamui, constructorul pământului;
  • Chisei-Karo, spiritul domestic.
2. Spirite telurice:
  • Fucki Kamui, spiritul feminin al focului;
  • Hash-Inau-Uh, spiritul feminin paronând vânătoarea;
  • Sarak Kamui, spiritul accidentelor;
  • Ru-Koro, spiritul latrinei pentru bărbați;
  • Apasam Kamui, spiritul protector al intrării omului în colibă.

Când spre sfârșitul sec. al XIX-a, unii aini s-au creștinat, această mitologie tradițională încorporează pe Iisus Hristos, cu numele Charisto. Religia ainilor, prea puțin totemică (Aeoina și Jim Un nu sunt defapt totemuri), s-a spirjinit însă în oarecare măsură pe practicile șamanice, iar șamanismul i-a fost un important auziliar până în sec. al XIX-lea.


Cuvinte cheie: mitologia ainu, ainu, zei ainu, zeitățile mitologiei ainu, populația aborigenă, populația prejaponeză, rasă indoeuropeană


Raportează acest articol
 Profil
Articol necititScris de , 03 Apr 2013, 21:58 

Distribuiți pe:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Orkut OrkutShare on MySpace MySpaceShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+


URL: [?]
Cod HTML: [?]
CodBB: [?]


Faza curentă a luniiLună plină
Perioada: 19-25 aprilie
Punctul maxim: 22 aprilie
Vizibilitate: 98%

Vezi calendarul detaliat

Sondaj

TITLU SONDAJ: Secțiunea preferată
URL: index.php?survey=3814d8dReclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Calendar astrologic
Mar. 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Like pe facebook


www.lumeaparanormalului.ro


Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reclamă

reclama dvs. aici (detalii)

Autentificare

Nume utilizator:   Parolă:   Autentifică-mă automat la fiecare vizită  

cron
Copyright © 2009-2014 lumeaparanormalului.ro. Toate drepturile rezervate.
Conform legislației în vigoare este interzisă copierea,
modificarea, reproducerea, republicarea, afișarea, transmiterea
sau distribuirea în orice mod a materialelor ce
se regăsesc pe acest site, fără acordul scris al lumeaparanormalului.ro.

Termeni și condiții | Politica de confidențialitate
lumeaparanormalului.ro Webutation