Acest site utilizează sistemul cookie. Navigând pe acesta confirmați că ați citit și acceptat termenii și condițiile de utilizare dar și politica de confidențialitate. În caz contrar, vă rugăm să părăsiți site-ul.

Site-ul lumeaparanormalului.ro

Site despre PARANORMAL
Acum este 15 Aug 2018, 13:53

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Echipa lumeaparanormalului.ro caută REDACTOR VOLUNTAR care să contribuie la scrierea de articole în secțiunea RECOMANDĂRI FILME de pe site-ul nostru. Detalii la adresa http://lumeaparanormalului.ro/anunturi/cautam-voluntari-pentru-sectiunea-de-recomandari-filme-t39.html.Meniu
Secţiuni
 Alchimie
 Astrologie
 Civilizaţii antice
 Divinăţii
 Demonologie
 Extra-terestru
 Magie şi Vrăjitorie
 Mitologie
 Numerologie
 Olărie
 Oniromanţie
 Onomasiologie
 Parapsihologie
 Radiestezie
 Religie
 Spiritism

 Diverse
Utile
 Utile
 Descărcare

Schimbă limba
 

Abonare
Dacă doriți să fiți anunțați de fiecare dată când pe site apar noutăți, vă rugăm introduceți adresa dvs. de email mai jos, apoi apăsați butonul "Trimite".

 

Reclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Mitologia bască
Imagine


Deși există foarte puține date despre miturile bascilor din Pirinei (populație de origine hamită, provenind din civilizația protoistorică a Saharei, fie de origine sau doar cu înrudire caucaziană, căci într-adevăr limba bască are înrudiri evidente, de gramatică și lexic, cu limba kartvelă a georgienilor din Caucaz), totuși se poate deduce că baza lor este totemică; credințele în totemuri au rămas destul de persistente multe secole în ținuturile basce. J.G. Frazer citează cazul unui vânător basc mărturisind că, după ce a fost omorât de un urs, sufletul animalului a trecut în el, astfel că a devenit urs el însuși (cf. Creanga de aur, compendiu, LXVII, 4).

Dintre puținele divinități arhaice pe care le-a conservat tradiția în formă autentică, cea mai importantă pare să fi fost Jaungoikoa, probabil zeul suprem. Bascii, urmași ai vasconilor (un trib iberic din antichitate, atestat din mileniul I î.e.n., locuind pe ambele versante ale Pirineilor), nu au fost nici romanizați, nici înrâuiți, mai târziu, de arabii medievali așezați în Spania. Vasconii erau vecini cu cantabrii (locuitori ai zonei Biscaya, cu care erau înrudiți iar uneori și confundați) și probabil au fost o populație dură, căci Cassius Dio, Augustus, după un război greu cu romanii, mulți dintre ei „s-au aruncat, nesiliți de nimeni, în flăcări”, iar vânduți ca sclavi își omorau stăpânii și se întorceau acasă, stârnind răscoale (Istoria Romană, LIV, 5).

Câteva nume de divinități vascone au fost conservate în epigrafia romană din Aquitania; pe acestea, romanii le-au asimilat prin interpretatio romana; nu le cunoaștem atributele, iar transliterația latină a deformat și numele lor: Baicorrizo, Heracaus-corrtsehe etc. După convertirea bascilor la creștinismul catolic, numele zeului suprem a fost folosit spre a desemna pe Dumnezeu: Jainko, numit adesea și Jaungoiko — Dumnezeu cel preaînaint (mai exact: Stăpânul-de-sus sau chiar Domnul Lunii).

Terminologia teologică creștină a înlocuit vechii termeni religioși tradiționali; nu s-a păstrat nici termenul autohton pentru altar, bascii de azi numindu-l (după limba spaniolă) aldare.
Noțiunea de cer (zeru, în bască) a devenit „paradis”; totuși, câteva cuvinte esențiale de cult nu au suferi modificări semantice: othoitz — rugăciune, ehorzte — înmormântare, hil-hirriak — cimitir ș.a.


Raportează acest articol
 Profil
Articol necititScris de , 25 Apr 2013, 16:07 

Distribuiți pe:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Orkut OrkutShare on MySpace MySpaceShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+


URL: [?]
Cod HTML: [?]
CodBB: [?]


Faza curentă a luniiLună plină
Perioada: 19-25 aprilie
Punctul maxim: 22 aprilie
Vizibilitate: 98%

Vezi calendarul detaliat

Sondaj

TITLU SONDAJ: Secțiunea preferată
URL: index.php?survey=3814d8dReclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Calendar astrologic
Mar. 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Like pe facebook


www.lumeaparanormalului.ro


Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reclamă

reclama dvs. aici (detalii)

Autentificare

Nume utilizator:   Parolă:   Autentifică-mă automat la fiecare vizită  

cron
Copyright © 2009-2014 lumeaparanormalului.ro. Toate drepturile rezervate.
Conform legislației în vigoare este interzisă copierea,
modificarea, reproducerea, republicarea, afișarea, transmiterea
sau distribuirea în orice mod a materialelor ce
se regăsesc pe acest site, fără acordul scris al lumeaparanormalului.ro.

Termeni și condiții | Politica de confidențialitate
lumeaparanormalului.ro Webutation