Acest site utilizează sistemul cookie. Navigând pe acesta confirmați că ați citit și acceptat termenii și condițiile de utilizare dar și politica de confidențialitate. În caz contrar, vă rugăm să părăsiți site-ul.

Site-ul lumeaparanormalului.ro

Site despre PARANORMAL
Acum este 15 Aug 2018, 13:55

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Echipa lumeaparanormalului.ro caută REDACTOR VOLUNTAR care să contribuie la scrierea de articole în secțiunea RECOMANDĂRI FILME de pe site-ul nostru. Detalii la adresa http://lumeaparanormalului.ro/anunturi/cautam-voluntari-pentru-sectiunea-de-recomandari-filme-t39.html.Meniu
Secţiuni
 Alchimie
 Astrologie
 Civilizaţii antice
 Divinăţii
 Demonologie
 Extra-terestru
 Magie şi Vrăjitorie
 Mitologie
 Numerologie
 Olărie
 Oniromanţie
 Onomasiologie
 Parapsihologie
 Radiestezie
 Religie
 Spiritism

 Diverse
Utile
 Utile
 Descărcare

Schimbă limba
 

Abonare
Dacă doriți să fiți anunțați de fiecare dată când pe site apar noutăți, vă rugăm introduceți adresa dvs. de email mai jos, apoi apăsați butonul "Trimite".

 

Reclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Geminide. Ploaie de meteoriți în luna decembrie 2014
Geminide. Ploaie de meteoriți în luna decembrie 2014

Ploaia de meteori cunoscută sub numele de „Geminide”, care luminează cerul în prima jumătate a lunii decembrie, va avea maximumul în nopțile de 13-14 decembrie și de 14-15 decembrie, când Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde în gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: „steaua căzătoare”.
Deoarece cei mai mulți meteori din perioada 4-17 decembrie par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii), această ploaie de meteori a primit numele de „Geminide”.

„Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, scrie astronomul Adrian Șonka pe site-ul Observatorului.

Geminide: 120 de “stele căzătoare” pe oră

„Stelele căzătoare” se observă fără instrument astronomic. Pentru a le vedea trebuie doar să priviţi sus pe cer.

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în nopțile de maxim.

„În 2014 maximumul se va produce în timpul zilei de 14 decembrie (ora 16 ora României). Pentru că maximumul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, centrate în acest an pe ora 16 (14 dec, ora României), rezultă că în noaptea de 13 spre 14 dec și cea de 14 spre 15 decembrie vom putea observa în condiții bune (dar nu ideale) activitatea curentului”, mai explică astronomul.

Cei interesați de observarea curentului de meteori Geminide au șanse să poată vedea minimum 40-50 de „stele căzătoare” pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața, în ambele seri.

„În timpul maximumului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari”, mai explică Șonka.

Imagine


Asteroidul-cometă, sursa Geminidelor

De obicei, sursa curenților de meteori sunt cometele, bulgării de zăpadă murdară care în apropierea Soarelui sublimează (trec din stare solidă în stare gazoază), eliberând praful prins în gheață.

„În cazul Geminidelor, sursa este un asteroid (3200 Phaeton) care nu prezintă decât o caracteristică cometară: orbita sa îl aduce în vecinătatea Soarelui, la numai 20 milioane de kilometri. Dar Phaeton nu se comportă ca o cometă. Se încăpățânează să rămână un obiect solid, fară coadă sau coamă”, se arată pe site-ul Observatorului.

Ajuns în apropierea Soarelui, și Phaeton eliberează praf.

Geminide – ghid de observare

Astronomul Adrian Șonka oferă și o serie de sfaturi pentru a vedea cât mai bine ploaia de meteori Geminide:

  • Pentru a vedea „stele căzătoare” nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe.
  • Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit.
  • După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minimum o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord.
  • Geminidele sunt foarte lente, aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult.
  • O particulă de praf din acest curent intră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s, iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s.
  • Nu contează dacă vedeţi 5, 10 sau 50 de „stele căzătoare” în acele nopţi. Ceea ce contează este că v-aţi aflat la momentul şi locul potrivit pentru a observa un fenomen cosmic deosebit.

Sursă: greatnews.ro
Cuvinte cheie: geminide,ploaie,meteoriti,2014,decembrie 2014,leonide,perseide,stele cazatoare


Raportează acest articol
 Profil
Articol necititScris de , 13 Dec 2014, 19:48 

Distribuiți pe:

Share on Facebook FacebookShare on Twitter TwitterShare on Orkut OrkutShare on MySpace MySpaceShare on Tumblr TumblrShare on Google+ Google+


URL: [?]
Cod HTML: [?]
CodBB: [?]


Faza curentă a luniiLună plină
Perioada: 19-25 aprilie
Punctul maxim: 22 aprilie
Vizibilitate: 98%

Vezi calendarul detaliat

Sondaj

TITLU SONDAJ: Secțiunea preferată
URL: index.php?survey=3814d8dReclamă
reclama dvs. aici (detalii)

Calendar astrologic
Mar. 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Like pe facebook


www.lumeaparanormalului.ro


Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reclamă

reclama dvs. aici (detalii)

Autentificare

Nume utilizator:   Parolă:   Autentifică-mă automat la fiecare vizită  

cron
Copyright © 2009-2014 lumeaparanormalului.ro. Toate drepturile rezervate.
Conform legislației în vigoare este interzisă copierea,
modificarea, reproducerea, republicarea, afișarea, transmiterea
sau distribuirea în orice mod a materialelor ce
se regăsesc pe acest site, fără acordul scris al lumeaparanormalului.ro.

Termeni și condiții | Politica de confidențialitate
lumeaparanormalului.ro Webutation